Tabák je zasazen na přelomu září a trvá obvykle dva měsíce, něž rostliny dosáhnou zralosti. Sklizeň začíná předtím, než tabák začne kvést a může trvat i několik měsíců, tím se dosáhne různé kvality, velikosti listů, protože jsou sklizeny v různých fázích růstu. Jakmile je tabák je sklizen, listy jsou uloženy do "tobacco barns", tabákových stodol, kde se suší. Listy jsou svázány ve dvojicích po celou dobu tohoto procesu (sušení) visí. Tabáková stodola stojí od sever k jihu, takže slunce suší listy na jedné straně ráno a na druhé straně odpoledne. Dveře na obou stranách mohou být otevřené nebo zavřené a tím lze udržet konstantní teplotu ve stodole. Tabák se suší ve stodole cca 2 měsíce, v průběhu tohoto procesu listy změní barvu ze zelené na žlutou až hnědou. Poté, co jsou listy usušené, jsou pečlivě poskládány do velkých hromad pro proces fermentace. Fermentace probíhá po dobu několika měsíců. Hromady jsou navlhčeny, přikryty látkou a jsou bedlivě sledovány, protože pokud by v hromadách stoupla teplota, mohlo by dojít k poškození tabáku. Fermentace snižuje přirozený výskyt přírodní pryskyřice, amoniaku a nikotinu. Surový list obsahuje takové množství, v jakém by tyto suroviny způsobily pachutě.
Fermentovaný tabák je umístěn do skladů, zde je uložený ve velkých balících a nechává se pomalu zrát. Proces stárnutí může trvat od několika měsíců až několik let v závislosti na požadované kvalitě tabáku. Jakmile tabák dosáhne správné zralosti a stáří putuje do továrny, kde se listy třídí podle velikosti, barvy a kvality. Listy, které jsou roztrhané nebo mají otvory, jsou primárně použity jako "filler", výplň. Nakonec se listy upraví odstraněním středu žíly z listu.
Ručně balené doutníky jsou složeny z filleru, což je svazek tabákových listů převázaných vázacím listem a nakonec pokryta krycím listem. Doutníky u kterých je filler z dlouhých listů se nazývají "long filler" doutníky. Doutníky s krátkými listy, roztříštěnými listy filleru se nazývají "short filler" doutníky. Vázací list drží filler a na něj je přiložen krycí list, který dělá esteticky dojem z celého doutníku. Strojem vyrobené doutníky, se obvykle vyrábějí pomocí krátkých fillerů. Vázací list se používá podobně, jako balící papír, do něj se zabalí filler, a ve většině případů může být použit jako přirozený krycí list sloužící dokončení doutníku. Poslední při výrobě doutníku je krycí list. To je to co je vidět na první pohled a proto na tuto vrstvu jsou používány nejlepší a nejkrásnější tabákové listy z celé úrody. Obvykle tyto listy mají málo žilek jednotnou barvu a vždy se mistři baliči snaží, aby byly bez vady (praskliny, díry apod.) Velmi často dává krycí list tu jedinečnou chuť celému doutníku.
No a teď už jen si zakouřit.